Thomas' opskriftebog »
Thomas er meget bevist om hvordan mad skal smage. Han skal altid smage sovsen til. Som regel tilsætter han lige lidt mere krydderi og vupti så smager maden det bedre. Dog sagde jeg stop, da han ved juletid lige skulle smage flæskestegsovsen til og mente den manglede lidt basilikum!
Vi har valgt at samle nogle af hans favoritopskrifter i her. Bemærk at de alle er gennemprøvet og godkendt af Thomas.
Bananlagkage Morkys Kokosmakroner Brownies Konfekt Brownies Engelsk Banankage Super gode Vanillekranse Tomatsovs/pizzasovs Choko/Banan franskbrød - NYHED
Banan lagkage - A la Familien Tange
1 pakke Lagkagebund med 3 stk. Ca. 3 bananer Lidt mælk til at pensle lagkagebundene med Eventuelt lidt hakket hasselnødder. 1 brev lagkagecreme - vanillesmag 1 liter mælk til lagkagecremen ¼ piskefløde
Glasur: 1 spsk. kakaopulver 200 gram flormelis 2 spsk. Kogende vand
Lav lagkagecremen som der står på pakken. Den skal trække i køleskabet i 10 minutter.
Læg 1. lagkagebund på et lagkagefad eller en tallerken. Pensel med mælk.
Kom halvdelen af lagkagecremen på og derefter bananerne som er skåret i skiver (ca. 0,5 cm tykke). Husk også de hakkede hasselnødder hvis du vil have dem med.
Der på lægges endnu et lagkagebund, som også pensels med mælk.
Kom resten af lagkagecremen på, resten af bananerne og eventuelt også de hakkede hasselnødder.
Der på lægges den sidste lagkagebund, som også pensels med mælk.
Lagkagen har godt af at stå i køleskabet natten over.
Pisk fløden til flødeskum.
Bland flormelis, kakao og kogende vand til glasur.
Smør glasur på lagkage.
Kom flødeskummen i en sprøjtepose og sprøjt den rundt i kanten.
Pynt med krymmel, lys, flødeskumstoppe eller hvad du har lyst til. Eller brug Thomas forslag og pynt med vingummibamser.
Thomas 3 år
”Mor Kys”
Når vi har lavet en lagkage og der er chokoladeglasur og flødeskum tilovers, så findes der ikke meget der lige så lækkert, som at tage lidt chokoladeglasur og lidt flødeskum på en teske og spise det……. Mums!!! Præcis som et mor kys ;o)
Kokosmakroner – ca. 40 stk. Halv portion:
75 g. margarine 37,5 g. margarine 200 g. sukker (2½ dl.) 100 g. sukker (1¼ dl) 250 g. kokosmel (7 dl.) 125 g. kokos (3½ dl) 2 æg 1 æg
Margarinen smeltes i en gryde, sukker, kokosmel og æg tilsættes. Dejen varmes under omrøring. Kokosdejen sættes i små toppe på bagepapir på en bageplade. Bagepladen sættes i en KOLD ovn på midterste ribbe. Alm. ovn 175º i ca. 20 min. alt efter størrelse af kokosmakronerne. Varmluftsovn 160º
Brownies
125 g mørk chokolade 125 g smør 125 g hvedemel 1 tsk bagepulver 1 knsp salt 2 æg 125 g. rørsukker – eller stødt melis 1 tsk vanillesukker
Smelt chokoladen i mikroovnen, kom smørret i og smelt også det. Bland mel med bagepulver og salt. Pisk æggene luftige med en håndmikser, tilsæt sukker og vanillesukker og pisk et par minutter. Vend den smeltede chokolade og melblandingen i æggene og fordel dejen i en lille bradepande (ca. 18x22 cm) foret med bagepapir. Sæt formen i ovnen ved 180 grader i 25-35 min.
Tag formen ud og stil den på en rist. Når kagen er afkølet løftes den ud af formen og skæres i ca. 24 stykker.
Tips: Vend eventuelt grofthakkede valnødder i dejen, inden kagen bages.
Konfekt Brownies
200 g mørk chokolade 125 g smør 100 g hvedemel 1 knsp salt 3 æg 200 g. rørsukker – eller stødt melis 1 tsk vanillesukker 125 g valnøddekerner
Smelt chokoladen i microovnen, kom smørret i og smelt også det. Pisk æggene luftige med en håndmikser, tilsæt sukker og vanillesukker og pisk et par minutter. Vend den smeltede chokolade, mel og salt i æggene. Tilsæt 100 g grofthakkede valnødder og fordel dejen i en lille bradepande (ca. 18x22 cm) foret med bagepapir. Læg de sidste hele valnøddekerner på dejen og sæt formen i ovnen ved 180 grader i ca. 25 min.
Tag formen ud og stil den på en rist. Når kagen er afkølet løftes den ud af formen og skæres i 24-30 stykker.
Engelsk Banankage
75 g margarine 150 g sukker 2 æg 225 g hvedemel 2 tsk. Bagepulver ¼ liter mosede bananer (ca. 2 stk.)
Margarinen røres blød. Sukkeret drysses i. Æggene piskes sammen og dryppes i under omrøring. Mel og bagepulver sigtes sammen og røres i skiftevis med bananmosen. Dejen fyldes i en velsmurt, meldrysset ½-pundsform, der stilles i forvarmet ovn. Bagetid: 50 min. ved 185 grader.
Super gode Vanillekranse
Specielt gode til at finde julestemningen med J
150-200 g smuttede, finthakkede mandler 1 stand vanille ca. 190 g smør ca. 190 g margarine 6 ¼ dl hvedemel 1 ¼ dl kartoffelmel 3 dl sukker 1 helt æg
Hak vanillestangen fint. (det er rigtig nok – hele stangen skal bruges!) Skær smørret i stykker. Bland melet, og smuldr smørret heri. Tilsæt sukker, æg, vanille og mandler. Saml dejen hurtigt.
Hvis du har en foodprocessor, kan du med fordel blande det hele i den. Starte med at hak mandlerne, tag dem op og saml dejen med foodprocessorens kniv. Bland mandlerne i med en ske.
Læg dejen iskoldt min. ½ time. Tænd ovnen og indstil den på 200 grader.
Tril dejen i små stænger, eller lad den gå gennem kødmaskinens kageplade. Form stængerne til kranse. Sæt pladen midt i ovnen. Bagetid ca. 7-10 minutter.
Dejen kan fryses ned og bruges på et senere tidspunkt.
Tomatsovs/pizzasovs
2 store løg 2-4 fed hvidløg 1-2 friske røde chili (eller en tsk. stødt chili) 2 dåser flået tomater – gerne med basilikum Salt + peber Lidt sukker Evt. lidt basilikum.
Hakke løgene fint, svits dem i lidt olie – de må ikke tage farve. Del chilien og fjern kernerne. Hak chilien fint. (behold kernerne hvis det skal være STÆRKT) Tilsæt chili og de flået tomater. Pres hvidløgene ned i sovsen. Lad sovsen stå og simre ca. ½ time.
Smages til med salt, peber og lidt sukker – Sukker er vigtigt når man bruger tomater.
Tomatsovs - Serveres varm. Pizzasovs – blendes med en stavblender og hældes på pizzabunden.
Choko/Banan franskbrød - 2 stk. Den oprindelige opskrift er med alm. kærnemælk og uden chokolade, men det tilsatte vi en dag og mums det blev godt!
50 g gær
2 dl. vand
3 dl. kærnemælkskoldskål
1 tsk. Salt
3-4 bananer
100 g mørk chokolade
100 g. grahamsmel
Ca. 1 kg. hvedemel
1 æg
Rør gæren ud i lunket vand. Tilsæt kærnemælkskoldskål og salt.
Mos bananerne og hak chokoladen groft. Bland grahamsmel, bananer, chokolade og det meste af hvedemelet i dejen.
Ælt dejen godt igennem til den er glat og ikke klister – tilsæt eventuelt mere hvedemel – og lad den hæve tildækket et lunt sted til dobbelt størrelse i ca. 1 time.
Slå dejen ned og form den til 2 stykker brød. Sæt brødene på bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. ½ time.
Pensl bollerne med æg og bag dem midt i ovnen ved 200 grader i ca. 30 min. |